• INLOGGEN
  • Geen producten in de winkelwagen.

Over Zussas

jenny postIk ben Jenny Post, founder van Zussas en ontwikkelaar van de online HypnoBirthing cursus “met vertrouwen bevallen”.

Ik weet het nog goed. Eerste kerstdag 2015 lag ik in het ziekenhuis. Ik was heel zwak want ik had 2,5 liter bloed verloren. Ik kon niet normaal zitten, overeind komen of laat staan lopen. En dit heeft nog lang geduurd, weken kon ik niet goed lopen en ik heb zelfs 1,5 jaar lichamelijke klachten gehouden. Want tijdens de bevalling van mijn mooie dochter was mijn bekken gekneusd. Toen ik tweede kerstdag aan het einde van de dag naar huis mocht, schuifelde ik voetje voor voetje langs de wand naar de wc. Ik kon niet eens mijn dochter zelf oppakken als ze begon te huilen. Haar eerste luier verschonen? Voor het eerst aankleden? En haar voor het eerst zelf in bad doen? Ik kon het allemaal niet zelf doen, in een rolstoel of vanuit bed keek ik toe.

Ja, ik was natuurlijk heel erg blij met onze dochter, ze was een lief en rustig meisje. Maar ik wilde lekker buiten met haar wandelen, haar laten zien, want ik was zo enorm trots. Wat heb ik mij lang rot gevoeld, de kilo’s at ik wel aan. En ik deed wel dingen, maar dan had ik dagen daarna nog pijn en kon ik andere huishoudelijke taken niet uitvoeren.

Totdat mijn ex-partner zei: “Jenny, je moet NU iets hieraan gaan doen!” En hij had natuurlijk gelijk, dus ik ben gaan afvallen en specifiek gaan trainen om mijn bekkenbodem weer sterk te maken. Ik ben naar een craniosacraal therapeut geweest die mijn bindweefsel aanpakte en ik werd weer beter. Toen kon ik ook weer denken aan een tweede kindje en wat blij ben je dan als je weer zwanger mag worden. Gelijk wist ik ook dat mijn bevalling anders moest gaan dit keer. Daarom heb ik een Hypnobirthing cursus gevolgd ter voorbereiding op mijn tweede bevalling in 2018. Onze eerste dochter is geboren na 41 weken en 5 dagen, ik werd ingeleid omdat ik dat graag wilde (het was tenslotte bijna Kerst…) en ze was 54 centimeter lang en woog 9 pond.

De verloskundige in het ziekenhuis zei naderhand: “Jij moet tijdens een volgende zwangerschap begeleid worden in het ziekenhuis, hoor, want zoveel bloedverlies en zo’n groot kind, dat kan geen tweede keer ‘goed’ gaan.” Maar dat heb ik niet gedaan, ik heb een andere verloskundige gezocht en een ander ziekenhuis waar ik mij goed bij voelde. En ik ben een cursus HypnoBirthing gaan volgen. Eindelijk durfde ik weer naar foto’s en filmpjes te kijken van mijn bevalling, en ik vroeg ook aan mijn zus (die ook mijn kraamverzorgster was) en ex-partner: “Hoe was die bevalling eigenlijk voor jullie?”. Want ik herinner mij dat mijn zusje als professional toch lichte paniek kreeg toen ze mij al dat bloed zag verliezen. En zelf dacht ik dat ik bijna flauwviel. Mijn dochter werd bij mij weggehaald en gauw aan mijn ex-partner gegeven. Eigenlijk had ik een trauma aan de bevalling overgehouden, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Ik kijk totaal niet met een fijn gevoel terug op die bevalling.

Toen ik de HypnoBirthing cursus afgerond had gaf mij dit zoveel vertrouwen voor de bevalling. Ik dacht: ik ben hiervoor gemaakt, ik heb zin in mijn bevalling en het maakt niet uit hoe groot mijn kindje is.
Grappig detail: de verloskundige gaf aan dat dit kindje een gemiddelde groei had. Maar zij kwam ook ‘later’ met 41 weken en 3 dagen en was inmiddels 52 centimeter en 8,5 pond.
Maar ik wist nu: iedere bevalling is anders, het hoeft niet weer zo af te lopen.

2 juli 2018 ’s avonds braken mijn vliezen, YES het gaat beginnen! Ik zag gelijk dat de kleine in het vruchtwater had gepoept. Vanwege het vele bloedverlies de vorige keer moest ik dit keer ook naar het ziekenhuis, maar doordat er meconium (duur woord voor poep) in het vruchtwater zat mocht ik gelijk al naar het ziekenhuis. En eigenlijk vond ik dat prima: ik was er klaar voor, de kleine was er klaar voor, let’s do this! In het ziekenhuis werd eerst mijn geboorteplan doorgenomen, door de ervaring van de vorige keer wilde ik nu enkele zaken aanzienlijk anders. Er werd goed naar mijn wensen geluisterd, en we gaven mijn lichaam eerst de kans om de bevalling zelf verder in gang te zetten. Na een paar uur had mijn lichaam dit nog niet gedaan en kreeg ik toch een infuus met oxytocine (hormoon).  De weeën kwamen op gang, en JA ik heb ook geroepen “HEB IK NOG ZO’N CURSUS GEVOLGD OOK!”, maar het ging heel vlot en 3 juli om half 9 ’s morgens nam ik zelf mijn kindje aan en trok haar tegen mij aan. MET EEN HELE GROTE GLIMLACH! Ik had dit keer een snel herstel, iedereen om mij heen zag het verschil ook. En aan deze bevalling denk ik met een heel mooi en fijn gevoel terug. En dat laatste gevoel wil ik aan alle vrouwen geven: met een lach en een fijn gevoel terugdenken aan je bevalling.

Ik merkte dat ik gepassioneerd was, want de cursus had geholpen! Iedere zwangere vriendin van mij hoorde ervan, zelfs onbekenden in de sportschool gaf ik advies. Daar moest ik dus iets mee gaan doen, en daarom heb ik zelf een online HypnoBirthing cursus ontwikkeld. Als je mij echt zou kennen dan weet ik je dat ik helemaal niet zweverig ben. Ik hou ervan om af en toe een grapje uit te halen, en zing de hele dag door van Beyoncé tot K3 en ik sport zodat ik die reep chocolade (ik zou willen zeggen 1 keer in de maand maar dat is veel vaker) kan eten.

Als ik vertel over mijn bedrijf en cursus dan merk ik dat er soms te gemakkelijk wordt gedacht over bevallen. “Ach, er is er nog nooit een blijven zitten,” hoor ik dan. Of een vrouw ziet zo op tegen de bevalling door haar eerdere bevalling(en) of verhalen van anderen, dat dit heel veel spanning oplevert. Maar die spanning waait wel over. “Komt wel goed”, zeggen ze dan. En dan denk ik: als je een speech moet geven op je werk of je gaat trouwen bereid je jezelf toch ook ruim van tevoren voor op deze grote gebeurtenis? Is bevallen dan iets waar je jezelf niet op kan voorbereiden?

Ik zie wel hoe het loopt, komt vast wel goed. Nee! Je kan je door middel van de cursus wel goed voorbereiden en zonder spanningen je bevalling tegemoet gaat. Als er een veranderde situatie voordoet, dan weet je hoe je moet reageren en je zal zelf meebeslissen over wat er gebeurt tijdens je bevalling. In plaats van dat het je overvalt en je denkt: oh, zij zijn de deskundigen, ze weten wel wat ze doen en wat het beste voor mij is.

Je zal gaan ervaren dat je vertrouwen hebt in jezelf, je lichaam en je kindje.
Daarnaast wil ik het gemak van online toevoegen aan deze cursus, omdat we al zo’n druk leven hebben. Als je samen met je partner de cursus wilt volgen en al kinderen hebt dan is oppas zoeken voor een groepsles toch vaak een uitdaging. Door de cursus online aan te bieden kan je in je eigen omgeving, ontspannen en zo vaak mogelijk de lessen bekijken in jouw eigen tijd.

Op de community bij Zussas.nl ben ik ook erg trots, hierin verbind ik moeders met elkaar. Zusters oftewel Zussas. Hier kan je alles bespreken met elkaar, privé of openbaar, maar ook alleen met mij. Want persoonlijk contact zorgt ervoor dat deze cursus voor jou (en je partner) een succes gaat worden. Jij (jullie) krijgt een cursus die hierdoor persoonlijk op jou (en je partner) is afgestemd. En al die tijd kijk ik met jou (jullie) mee, want ik ben hier om te helpen. Ik wil dat jij (jullie) met een glimlach gaat terugdenken aan de bevalling, de eerste ontmoeting met jouw (jullie) kind.

De online cursus “Met vertrouwen bevallen” is niet een gewone Hypnobirthing cursus maar een belevenis.

Ik hoop dat jullie begrijpen dat ik niet alles over mijzelf kwijt kan in dit stukje tekst.

Maar denk jij nu “Jenny jij kan mij helpen!”. Dan ga ik graag een gesprek met jou aan!

Contact met Jenny Post van Zussas

Vul onderstaand formulier in en dan neem ik zo snel mogelijk contact met jou op.