• INLOGGEN
  • Geen producten in de winkelwagen.

HypnoBirthing

Wat is HypnoBirthing?

HypnoBirthing is één van de vele zwangerschapscursussen voor de zwangere vrouw (en haar bevalpartner).
De laatste jaren hoor je steeds vaker dat vrouwen een HypnoBirthing cursus gevolgd hebben. Vrouwen onder wie Doutzen Kroes, maar ook Kate Middleton hebben hun bevalling als positief ervaren na het volgen van een HypnoBirthing cursus.

Het idee achter HypnoBirthing

Tijdens een HypnoBirthing cursus leer je anders kijken naar je zwangerschap en bevalling. Er wordt meer van jouw lichamelijke en natuurlijke kracht als vrouw uitgegaan, zodat het vertrouwen in jezelf en je lichaam groeit.

Je weet dat je lichaam in negen maanden tijd een kindje kan laten groeien met alles erop en eraan. Ook wordt de bevalling aangestuurd door hormonen die aangemaakt worden in je lichaam. Je zal tijdens de bevalling zoveel mogelijk je lichaam en het natuurlijke proces gaan volgen. Hierdoor worden medische ingrepen (pijnstilling, inknippen of een keizersnede) beperkt.

Tegenwoordig zijn veel vrouwen bang geworden voor de bevalling. Je vindt het spannend, door een slechte eerdere ervaring, omdat je niet weet wat je te wachten staat, of door ervaringsverhalen van je achternichten op de verjaardag van je oma.

Ook de media draagt hieraan bij. In films zie je bijna altijd een bevalling waar bij de vrouw haar vliezen breken, ze gelijk heftige weeën heeft, gaat puffen, pijn heeft en overdreven schreeuwt. Hierdoor durven vrouwen niet meer te vertrouwen op het natuurlijke proces en hun eigen lichaam. Daarnaast is de stress die bij deze spanning naar boven komt niet bevorderlijk voor de bevalling. Dit werkt de bevalling alleen maar tegen, maar door HypnoBirthing leer je omgaan met angst, spanning en stress.

Speciaal voor deze vrouwen is de cursus HypnoBirthing samengesteld.

Wat leer je tijdens de online cursus HypnoBirthing?

In de online cursus HypnoBirthing leer je in 8 hoofdstukken wat er gebeurt tijdens een normaal verlopende bevalling.

  • Je leert waarom je spanningen of angst kunt ervaren voor bijvoorbeeld de pijn van bevallen, bang dat een volgende bevalling weer een drama wordt, maar ook omdat je niet weet wat je te wachten staat in het ouderschap.
  • Je leert hoe je met deze spanningen om kunt gaan en wat je kunt doen om deze spanningen weg te nemen.
  • Je leert door middel van diverse tools zoals ontspanningsoefeningen -waarbij je gebruik kunt maken van affirmaties en visualisaties-, hoe deze oefeningen de ontsluiting bevorderen en dus ook de bevalling bevordert.
  • Daarnaast leer je drie ademhalingstechnieken die je gebruikt tijdens de verschillende fases van je bevalling; hiermee verleg je de focus, voel je de weeën aan en ga je hierin mee.
  • Natuurlijk leer je ook verschillende afleidingstechnieken, zoals massagetechnieken. Maar ook de houdingen om aan te nemen tijdens de bevalling komen aan bod.
  • Je krijgt diverse opdrachten, oefeningen en audiofragmenten van ontspannings-, visualisatie- en ademhalingsoefeningen zodat je hiermee kunt gaan oefenen.

Hypnose?

Tijdens de online cursus leer je hoe je door middel van zelfhypnose jezelf kunt ontspannen. Denk dan niet aan de hypnose die je ziet in films op tv waarbij er vier mensen op een podium zitten en een man een klokje voor hun ogen heen en weer slingert. Als hij vervolgens in zijn vingers knipt doen ze een kat, hond, konijn en kip na. Het is meer in trance zijn.

Je voelt je hierdoor ontspannen en je lichaam maakt endorfine aan. Dit hormoon is sterker dan pijnstilling en hierdoor kun je de weeën veel minder intens ervaren, of je voelt wel krampen, maar daar blijft het bij.

Hypnose klinkt misschien zweverig maar we beleven dit minstens 2 keer per dag. We noemen het alleen geen hypnose. Het moment dat je in slaap valt en het moment dat je wakker wordt, dát is een vorm van hypnose.

Als je op het strand ligt tijdens jouw vakantie en helemaal opgaat in je boek, dan krijg je ook weinig mee van de omgeving om je heen. Of je rijdt naar huis en beseft ineens: huh ben ik hier al? Allemaal situaties die herkenbaar en heel gewoon zijn.

In deze situaties ben je relaxed, geconcentreerd en gefocust. En nog belangrijker: je hebt de regie zelf in handen. Hypnose is niet zweverig maar juist heel handig tijdens je bevalling. Het zorgt ervoor dat je gefocust blijft en je niet laat afleiden.

Ik krijg een keizersnede!

De online cursus HypnoBirthing is geschikt voor thuis- en ziekenhuisbevallingen. De cursus is gebaseerd op de methode en filosofie van Marie Mongan uit Amerika, een werelddeel waar het grootste deel van de vrouwen in het ziekenhuis bevalt. In de cursus leer je welke keuzes je kunt maken, wat er in een geboorteplan staat en welke vragen je stelt als er een medische ingreep wordt voorgesteld.

Ook hoe de bevallende vrouw de kennis verkrijgt, de controle behoudt, haar angsten loslaat en de ontspanning kan opzoeken wanneer zij (toch) een keizersnede krijgt, wordt middels een speciale les in de cursus behandeld.

Voor wie is de cursus geschikt?

De cursus is voor alle zwangere vrouwen geschikt, of je nu al drie kinderen hebt gekregen of dat dit je eerste bevalling wordt. Ook als je gaat bevallen van een meerling, ingeleid gaat worden, je eerder een flinke nabloeding hebt gehad of eerder een keizersnede hebt gehad.

De cursus is ook voor de bevalpartner van de zwangere vrouw. Je kunt de cursus individueel of samen volgen met een bevalpartner en dat laatste wordt aangeraden.

Bevalpartner?

De bevalpartner kan je eigen partner zijn maar ook je moeder, zus of beste vriendin. Iemand die jij vertrouwt en die jou kan steunen tijdens dit bijzondere moment. Meestal zal je partner je bijstaan, een enorm belangrijk, bijzonder en mooi moment dat jullie samen gaan meemaken; de ontmoeting van jullie kindje.

Door deze cursus samen te volgen leert je (beval)partner hoe hij/zij jou kan ondersteunen, welke oefeningen hij/zij kan toepassen en jou te motiveren als je er even doorheen zit. Hij/zij is jouw steun en toeverlaat. Jij gaat na het volgen van deze cursus je bevalling met vertrouwen tegemoet, maar je (beval)partner ook. Hij/zij zal niet het idee hebben aan de zijlijn te zitten, maar weet welke rol van hem/haar wordt verwacht.

Jullie zijn samen bezig met de cursus en gaan voorbereid de komst van jullie kindje tegemoet. Vrouwen bevallen beter wanneer zij ter voorbereiding een cursus hebben gevolgd en daarin zijn de partners heel belangrijk.

Wat zijn de voordelen?

De kindjes van moeders die een cursus HypnoBirthing hebben gevolgd worden op een rustigere manier geboren, hierdoor hebben ze vaak een relaxte start. In het eerste uur na de geboorte is hun zoek- en zuigreflex het beste om de borstvoeding te starten. Omdat je ontspannen bent zal je bevalling vlotter verlopen en wordt de kans op een medische ingreep verminderd (zoals inknippen, verlossing d.m.v. een vacuümpomp of een keizersnede).

Je start goed voorbereid aan de bevalling, je weet wat je te wachten staat en je bent je bewust van de keuzes die je kunt maken tijdens je bevalling, want je weet de juiste vragen te stellen. Hierdoor ga je “met vertrouwen bevallen”.

De online cursus HypnoBirthing van Zussas is een hulpmiddel, het geeft je geen garantie op een pijnloze bevalling. Je weet hoe je spanning los kunt laten en hoe je de ontspanning kunt opzoeken.

Mijn wens voor jou en je (beval)partner is een mooie herinnering aan de mooiste dag van je leven, de ontmoeting met je kindje.

Wat maakt de cursus van Zussas anders?

In de voorbereiding van het opzetten van mijn bedrijf en de cursus “Met vertrouwen bevallen” heb ik veel gesproken met al bevallen moeders en mommy’s to be. Hieruit maakte ik op dat er wel behoefte was aan een goede voorbereiding, ontspannen en met vertrouwen bevallen, maar dat er écht behoefte was aan een cursus die op de persoon is afgestemd. Daarnaast wordt er meer gemak gezocht door middel van een online cursus.

Niet iedereen heeft direct de behoefte om met een groepje met meerdere “zwangere” stellen een “pufcursus” te volgen. Goed ontspannen tijdens de oefeningen lukt niet, daarnaast hebben sommige stellen al een kindje en is een oppas lastig te vinden. Ook kunnen de al ingeplande datums totaal niet uitkomen met andere verplichtingen of de uitgerekende datum.

Als vrouw zien we vaak wél de waarde in van een goede voorbereiding, we bereiden ons tenslotte ook optimaal voor op onze bruiloft of voor een presentatie op het werk. We staan er echter niet altijd bij stil dat je ook je bevalling kunt voorbereiden door middel van het volgen van een online cursus HypnoBirthing.

Sommige vrouwen gaven ook aan: “HypnoBirthing, dat is gewoon niets voor mij, te zweverig.”
Ook al is het niet zweverig, toch komt het zo over door woorden zoals visualisaties, affirmaties, ontspanningsoefeningen en hypnose. Daarom besloot ik wel alle tools van HypnoBirthing aan te bieden, maar je kunt ook besluiten alleen de massage- en ademhalingstechnieken toe te passen. Ook heb ik extra tools toegevoegd in de cursus zoals Mindfulness en de GeboorteTENS. Maar ook als je een specifieke spanning voelt voor bijvoorbeeld een keizersnede, stuitbevalling of het bevallen van een meerling zijn er verschillende lessen in de cursus opgenomen.

Persoonlijke cursus

Per cursist kan er een persoonlijke cursus worden gemaakt. Tussentijds wordt er een video call ingepland om de voortgang te bespreken, om te bekijken of er nog spanningen en/of angsten zijn, welke tools je aanspreken om te bevallen en of er op dat moment wellicht nog vragen zijn.

De cursus wordt dan vervolgens weer verder gepersonaliseerd. Tussentijds blijven er natuurlijk mogelijkheden om vragen te stellen. Na iedere les kun je je vragen kwijt, maar je wordt ook lid van de Community waarin jij je bevindingen van de cursus met anderen kunt delen.

Zo kun je algemene vragen over de zwangerschap en het bevallen kwijt op de forums bij de andere leden.
Wat is het dan leuk om hier je kindje te laten zien als je eenmaal ontspannen bevallen bent!

Alle video’s en bestanden uit de cursus kunnen gedownload worden, zodat je deze ook offline kunt bekijken en beluisteren. Alles voor het gemak van de cursist, zodat je zwangerschap en bevalling een nóg leukere belevenis worden!

HypnoBirthing Community

In de HypnoBirthing Community heb je een eigen omgeving waar je bestanden en je geboorteplan kunt opslaan, zodat je alles op één plek bij elkaar hebt. Ook kun je ervoor kiezen om bestanden te delen met andere leden of cursisten.

Heb je vragen of wat leuks te vertellen? Neem dan een kijkje op de forums. Anderen horen graag jouw ervaring met de zwangerschap en bevalling.

Ontmoet mede-moeders waarmee je iedere fase van je zwangerschap en bevalling kunt delen.
Zij begrijpen namelijk precies wat jij doormaakt op die bijzondere momenten.