• INLOGGEN
 • Geen producten in je winkelmand.

FAQ

Antwoorden op de meest gestelde vragen over HypnoBirthing en de cursus ‘Met vertrouwen bevallen’.

Cursus

Nee, de werkboeken zijn voor jouw eigen gebruik en helpen je bij het maken van de opdrachten en oefeningen.

In de afgelopen jaren heb ik mij verdiept in Mindfulness en HypnoBirthing door verschillende cursussen te volgen. Met deze kennis en als ervaringsdeskundige heb ik deze cursus voor jou samengesteld.

Ik ben geen verloskundige of gynaecoloog en ken jouw medische situatie niet. Voor persoonlijk medisch advies zal ik jou dan ook altijd doorverwijzen naar één van hen. Lees ook de disclaimer.

Er zijn 8 hoofdstukken, tussen ieder hoofdstuk zit 1 week. Je kunt de cursus dus binnen 8 weken volgen. Iedere week wordt er een nieuw hoofdstuk vrijgegeven, maar als jij 2 weken doet over een hoofdstuk, dan is dat geen probleem. Je bepaalt zelf het tempo van jouw cursus.

Per les kun je in de online omgeving van de cursus je vragen stellen. Uiteraard kun je ook al je vragen kwijt op de forums. Hier is tevens een speciaal forum opgenomen die alleen voor cursisten inzichtelijk is. Natuurlijk kun je mij ook altijd een bericht sturen.

Deze mag je zo vaak bekijken als nodig is. Onrechtmatig gebruik van het systeem wordt gemonitord door Zussas.

Na les 2 in Hoofdstuk 3 kun je een afspraak met mij inboeken. Dit kan via de knop ‘Boek afspraak’ in de les. Ook kun je rechtstreeks naar mijn profiel gaan om daar een afspraak in mijn agenda in te boeken.

Als je de cursus hebt aangeschaft, zal je gevraagd worden de intake op je profielpagina in te vullen. Aan de hand hiervan wordt de cursus persoonlijk op jou afgestemd. Daarnaast kun je tussentijds een videocall inplannen met Jenny, zodat al je persoonlijke wensen besproken kunnen worden.

Je hebt een jaar lang toegang tot de cursus.

Bij de cursus zijn er 5 audiobestanden beschikbaar.

Er zijn 8 hoofdstukken in de cursus.

Iedere week wordt er een nieuw hoofdstuk vrijgegeven.

Er zijn in totaal 30 video’s, maar het ligt aan de keuze die jij maakt voor bepaalde lessen of je al deze video’s te zien krijgt.

Jazeker, want iedere bevalling is anders.
Je leert in deze cursus o.a. technieken voor ademhaling en ontspanning, maar ook welke vragen je kunt stellen als de bevalling anders verloopt, zodat jij de regie over jouw bevalling zelf in handen houdt.

Als je vorige bevalling niet prettig is verlopen, leer je hoe je deze spanningen en/of angsten los kunt laten, zodat jij een bevalling krijgt waar je met een lach aan terugdenkt.

Ja, want deze cursus bied het totaalplaatje, van bevalling tot verschillende soorten tools, zoals ontspanningsoefeningen, visualisaties en ademhalingstechnieken, welke je los òf in combinatie met elkaar kunt volgen. Of je kiest alleen bepaalde aspecten van HypnoBirthing.

Daarnaast zijn er extra lessen die speciaal zijn gericht op bepaalde specifieke omstandigheden rond de bevalling, zoals een keizersnede. Je leert ook wat er kan gebeuren en welke vragen je kunt stellen zodat je zelf de regie in handen houdt tijdens jouw bevalling.

Op dit moment nog niet, maar er zijn wel ideeën om deze in een later stadium uit te brengen.

Dit is niet verplicht, maar dit is een gratis service in de cursus. Hierdoor kan de cursus aan jouw persoonlijke wensen worden aangepast. Indien je geen video call inplant dan zal je alle lessen te zien krijgen.

Ja, je kunt de cursus ook alleen volgen. Maar ook met je partner, zus, moeder of vriendin. Er is een speciale les die je kunt aanvragen voor jou en je (beval)partner.

Ja, je kunt de cursus met je partner volgen. Maar ook met je zus, moeder, vriendin of gewoon alleen. Er is een speciale les die je kunt aanvragen voor jou en je (beval)partner.

Als je een medische indicatie hebt betekent dit dat de verloskundige of gynaecoloog jou goed in de gaten houdt. Dit zegt niets over het verloop van de bevalling. Het is een bevalling, maar met wat extra toezicht en zorg.

Juist in deze situaties kan HypnoBirthing een meerwaarde zijn, omdat je dan wellicht wat meer spanning kunt voelen.

De cursus zal een jaar actief zijn op je account. Er zal in de toekomst een opfriscursus komen voor wanneer je al eerder een HypnoBirthing cursus hebt gevolgd.

Ja, de cursus is ook op een mobiel te volgen. De cursus is geschikt om te volgen op desktop, tablet en mobiel.

Als je internet hebt kun je de cursus bekijken. Er is ook de mogelijkheid om de video’s, audiobestanden, werkboeken en de tekst bij de cursus te downloaden zodat je deze ook kunt bekijken als je geen internet tot je beschikking hebt.

Ja, de cursus is overal te volgen, zowel online als offline.

Ja, maar je mag deze video’s niet delen met derden.

Ja, als jij behoefte hebt aan een bepaalde les dan kun je dit aanvragen zodat de les wordt toegevoegd aan jouw cursus.

Ja, er is een speciale les voor de tool geboorteplan. Geef bij je intake, tijdens de video call of tussendoor aan dat je geïnteresseerd bent in deze les.

Waarschijnlijk heb je aangegeven bij je intake, tijdens de video call of tussentijds dat je geen interesse had in bepaalde lessen. Daarom zijn deze niet voor jou beschikbaar. Heb je hier toch wel interesse in, laat het dan weten, dan worden deze lessen alsnog voor je toegevoegd.

Na het de 2e les in het 3e hoofdstuk kun je een afspraak maken voor de video call. Je bepaald zelf wanneer je dit gesprek tijdens de zwangerschap ik plant. Dit kan ook een paar weken voor je bevalling en wanneer je al enige tijd aan het oefenen bent met de ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Het is handig om rond de 20 weken zwangerschap te starten met de cursus.
De cursus heeft 8 hoofdstukken, welke per week worden vrijgegeven. Zo heb je genoeg tijd om te trainen met de aangeboden oefeningen.

Natuurlijk kun je ook eerder starten. Raadzaam is, om uiterlijk bij 34 weken zwangerschap de cursus te starten, de voorkeur is dus eerder. Dit, omdat je ook tijd nodig hebt om de geboden oefeningen je eigen te maken en je brein bepaalde zaken te laten herkennen.

De ‘Samen bevallen’ cursus is te volgen bij een cursusleidster thuis. De cursus van Zussas kan vanuit jullie eigen huis gevolgd worden. Daarnaast worden in deze cursus ook extra tools aangeboden en kun je de cursus ook alleen volgen.

Je zult een mooie herinnering aan je bevalling overhouden.

 • Je kijkt met een lach en een fijn gevoel terug op je bevalling.
 • Kans op medische ingrepen zijn geminimaliseerd.
 • Je hebt regie over je eigen bevalling.
 • Je bent goed voorbereid.
 • Je weet welke vragen je moet stellen.
 • Je weet hoe je jezelf kunt ontspannen.
 • Je hebt zin in je komende bevalling.
 • Je hebt vertrouwen in jezelf, je lichaam en je baby.

We gaan in deze cursus in op mindfulness, de geboorteTENS, je mindset, veel extra (praktische) tips, je kraamperiode, de keizersnede, bevallen van een keizersnede e.d. Er worden dus veel extra’s aangeboden naar het HypnoBirthing gedeelte.

Mindfulness, GeboorteTENS, geboorteplan, afleidingstechnieken, massagetechnieken, houdingen en de HypnoBirthing-technieken zoals affirmaties, ademhalingstechnieken, visualisatie- en ontspanningsoefeningen.

Nee, deze en andere nuttige informatie kun je terug vinden in één van de vele blogs van Zussas

HypnoBirthing

Ja, in de cursus worden alle tools van HypnoBirthing aangeboden. Je kunt ook losse tools kiezen en extra toevoegen zoals Mindfulness.

De cursus is twintig jaar geleden door Marie Morgan ontwikkeld in de Verenigde Staten, een land waar veel vrouwen bevallen in het ziekenhuis met het gebruik van pijnstilling.

De vrouwen die de cursus gevolgd hebben ter voorbereiding op de bevalling waren hier zeer positief over, ze gingen met vertrouwen de bevalling in. Ze voelden hun lichaam goed aan tijdens de bevalling, konden goed ontspannen en rustig blijven wanneer de situatie veranderde. Achteraf keken zij met een fijn gevoel en een lach terug op de bevalling.

In Nederland zijn veel verloskundigen aangesloten de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen; de beroepsvereniging voor verloskundigen).

Hier zijn ze bekend met het gebruik van de HypnoBirthingtechnieken als hulpmiddelen tijdens de bevalling.

Jazeker, de cursus gaat ook in op jouw persoonlijke wensen en er zijn praktische opdrachten, oefeningen en luisterbestanden toegevoegd.

Hypnobirthing benadert een zwangerschap en een geboorte op een positieve manier: Hoe je door middel van positiviteit veel meer kunt bewerkstelligen dan uit te gaan van het allerergste.
Je leert vertrouwen op je lichaam en jezelf, je gaat uit van het natuurlijke proces.

Tijdens de geboorte van jouw kind, zal je door middel van HypnoBirthing heel diep ontspannen met de hulp van zelfhypnose. Hypnose is niets mystieks, het is een natuurlijke staat van bewustzijn. Het is te vergelijken met lange stukken autorijden, staren in een vuur of verzonken zijn in een spannend boek.

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus/bevalcursus voor de zwangere vrouw (en haar partner).
Voor meer informatie zie de pagina HypnoBirthing.

Je leert:

 • Wat er gebeurt in het lichaam tijdens de bevalling.
 • Hoe je met stress, spanningen en angsten om kunt gaan.
 • Inzicht krijgen hoe je brein werkt.
 • Je mindset veranderen en mindfull zijn:
  Hoe zorg je ervoor dat negatieve gedachten van jezelf, van anderen of de media je angstig maken voor je bevalling?
 • Te (blijven) vertrouwen in jezelf, je zwangere lichaam, de geboorte en het ouderschap.
 • Te zorgen voor binding tussen moeder, kind en (beval)partner, voor, tijdens en na de geboorte.
 • Te blijven ontspannen ook als het ‘anders loopt’.
 • Te begrijpen hoe weeën voelen en wat het doel hiervan is.
 • Jezelf te trainen hoe je ontspannen wordt door middel van diverse tools.
 • Welke vragen je kunt stellen tijdens de bevalling indien de situatie verandert en er beslissingen genomen moeten worden.
 • Veel extra’s en praktische tips.
 • Je praktisch voor te bereiden op de komst van het kindje door aandacht te schenken aan het maken van een geboorteplan en het communiceren met zorgverleners.

Je hebt een mooie herinnering aan je bevalling.

 • Je kijkt met een fijn gevoel en een lach terug op je bevalling.
 • Kans op medische ingrepen is geminimaliseerd.
 • Je hebt regie over je eigen bevalling.
 • Je bent goed voorbereid.
 • Je weet welke vragen je moet stellen.
 • Je weet hoe je jezelf kunt ontspannen.
 • Je hebt zin in je komende bevalling.
 • Je hebt vertrouwen in jezelf, je lichaam en je baby.

Je weet hoe je met stress, spanningen en angsten om kunt gaan voor, tijdens en na de geboorte:

 • Het verkleint de behoefte naar pijnstilling (zoals een ruggenprik) en beperkt medische ingrepen zoals inknippen of een verlossing door middel van een vacuümpomp.
 • Je raakt veel minder vermoeid tijdens de bevalling. Je blijft fit en alert tijdens de geboorte van je kindje.
 • Je herstel na de bevalling zal voorspoediger verlopen.
 • Het verkort de ontsluitingsfase doordat je je weet te ontspannen, je luistert naar je lichaam en je weet hoe je je baby naar beneden kunt ademen tot het hoofdje zichtbaar is in plaats van te moeten persen.
 • Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem.
 • Je beleeft de bevalling heel intens samen met je (beval)partner. Hierdoor ontstaat er een mooie ontmoeting en binding tijdens de geboorte van jullie kindje.
 • De (beval)partner kijkt niet toe, maar weet wat hij/zij kan doen om jou te ondersteunen tijdens de bevalling.
 • Door de geleerde ademhalingstechnieken is de kans op hyperventilatie verminderd.
 • De bevalling wordt een mooie en fijne ervaring waar je met een lach aan terugdenkt.
 • Je weet welke vragen je moet stellen tijdens de bevalling.
 • Je gaat goed voorbereid, ontspannen en met vertrouwen je bevalling tegemoet.

Ik raad de volgende boeken aan over HypnoBirthing:

 • ‘HypnoBirthing’ van Marie Mongan
 • ‘Mindfull HypnoBirthing’ van Sophie Fletcher
 • ‘Ik ga relaxed bevallen’ van Georgina Kwakye
 • ‘Als bevallen spannend is’ van Lilian Wirken

Het album ‘Comfort Zone’ van Steven Halpern. Deze muziek wordt ook gebruikt bij de audio fragmenten.

Nee, dit is niet zoals je op tv ziet, dat het publiek gehypnotiseerd wordt door middel van een horloge en iedereen een kip nadoet. Hypnose betekent niet dat je zelf geen controle meer hebt over wat je doet. Meer informatie hierover vind je terug op de pagina HypnoBirthing.

Betalingen

Je krijgt een e-mail met hierin jouw inloggegevens vermeld zodat je deze altijd kunt terugvinden.
Je kunt zelf kiezen wanneer je start met de cursus. Dit doe je door de knop ‘start cursus’ aan te klikken. Hierna zal er automatisch iedere week een nieuw hoofdstuk in jouw cursus worden vrijgegeven.

Dit kan in één keer via de website.

Voor de mogelijkheid om in meerdere termijnen te betalen kan je contact opnemen met Jenny via info@zussas.nl.

Nee, er is geen vaste kortingscode voor de cursus. Af en toe worden er speciale acties opgezet, houdt hiervoor de social-media accounts van Zussas in de gaten.

Ja, dit is mogelijk. Stuur een mail naar info@zussas.nl voor meer informatie en vraag naar de mogelijkheden.

Binnen 14 dagen kun je de aankoop annuleren, tenzij je de cursus al officieel gestart bent. Zodra je de cursus reeds gestart bent is annuleren niet meer mogelijk.

De kortingscode kun je bovenaan de afrekenpagina of in de winkelmand opgeven.

De investering is € 250,- in geld, maar voor jezelf, je (beval)partner en het kindje is dit een investering voor de rest van je leven.

Want wat is een bevalling waar je met een goed gevoel op kan terug kijken je waard? Een bevalling waarvan je wist wat je kon verwachten en hoe je de controle kon houden. Zodat je niet in paniek zou raken maar ontspannen blijft en de juiste vragen kan stellen zodat je betrokken bent.

Regelmatig zijn er speciale aanbiedingen, waardoor de cursus is afgeprijsd, hou hiervoor de website in de gaten.

Veel zorgverzekeraars vergoeden een cursus ter voorbereiding op je bevalling, bij andere zorgverzekeraars heb je een bepaald budget voor dit soort cursussen. Of een cursus vergoed wordt ligt eraan ‘hoe’ jij aanvullend verzekerd bent en bij welke verzekeraar.

Ik ben geen lid van de vereniging van HypnoBirthing of Samen Bevallen.

De cursus wordt in ieder geval alleen vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Ik adviseer om altijd na aankoop de factuur in te dienen. Een vergoeding kan niet worden gegarandeerd.

Community

Door een gratis account aan te maken. Je hoeft alleen een e-mailadres, gebruikersnaam, wachtwoord en profielnaam op te geven.

Ga in je account naar > ‘Forums’ > ‘Onderwerpen gestart’ of ‘Aangemaakte berichten’.

Je lidmaatschap van de community is zolang geldig als jij wenst. Je kunt je account afmelden wanneer je wilt, maar je zal niet automatisch na een bepaalde tijd afgemeld worden. Wil je je helemaal afmelden? Neem dan contact op zodat wij op verzoek al je gegevens kunnen verwijderen.

Nee, de bestanden zijn alleen voor jou als cursist beschikbaar gesteld.

Nee, een lidmaatschap is helemaal gratis!

Keizersnee

Ja, er is een les die specifiek ingaat over vaginaal bevallen of middels een keizersnede.

Ja, er is een speciale les welke specifiek ingaat op de keizersnede.

Ja, ook dan is de cursus op jou van toepassing, in een extra les over keizersnede wordt ook de geplande keizersnede behandeld. Daarnaast is al het geboden lesmateriaal een goede voorbereiding op je bevalling, ook als dit een keizersnede is.

Voorwaarden

Strikt persoonlijk! Zussas slaat alleen gegevens op om met de cursist te communiceren en voor de eigen administratie. Lees ook het privacy beleid.

Helaas is dat niet mogelijk. Als je gestart bent met de cursus kan er geen terugbetaling plaatsvinden.

Meerling / Tweeling

Ja, al het geboden lesmateriaal gaat jou helpen ter voorbereiding op jouw bevalling. En er is een extra les speciaal over het bevallen van een meerling.

Previous

Next

Ben je op zoek naar nòg meer antwoorden op je vragen? Wordt dan nu gratis lid!

Gratis lidmaatschap