
Welke bevalhouding kan je nu het beste aannemen? Waarom is liggen tijdens de bevalling niet goed? En hoe zorg je ervoor dat je ontsluiting door je bevalhouding verder vordert?
Waarom liggen tijdens de bevalling niet goed is
Dit zijn vragen die ik mijzelf zeker afvroeg, nadat ik was bevallen van mijn eerste dochter. Maar ja dan is het te laat. De bevalling van mijn eerste dochter werd ingeleid omdat ik inmiddels 41 weken en 4 dagen zwanger was. Doordat ik werd ingeleid moest ik aan de CTG (hiermee wordt een hartfilmpje gemaakt) en verloor ik mijn bewegingsvrijheid.
Maar ik wist ook niet beter, tijdens “one born every minute” lagen ze ook altijd op bed, dat is toch normaal. Toen ik ook nog voor een ruggenprik koos kreeg ik een katheter aangebracht en mocht ik helemaal niet meer van bed.
Hierdoor lag ik de gehele 18 uur van de bevalling op bed, wat ik niet wist was dat een ruggenprik de sterkte in je benen verzwakt en dat je daarom op bed moet blijven liggen. Of dat er draagbare CTG pods zijn, of dat baby een verkeerde positie kan gaan aannemen in je bekken.
En tijdens de bevalling zelf gaat je stuitje naar achteren om ruimte te maken voor de baby, maar als je ligt druk je het stuitje weer terug. Hierdoor hebben veel vrouwen nog lang last van hun stuitje na de bevalling.
Maak gebruik van de zwaartekracht tijdens de bevalling
Als je heel logisch nadenkt kan je liggend ook geen gebruik maken van de zwaartekracht. Als je een staande of hurkende bevalhouding aanneemt werkt de zwaartekracht wel mee. Tijdens de uitdrijvingsfase, maar ook tijdens de ontsluitingsfase. Het hoofd van je kindje drukt de gehele tijd op je baarmoedermond, hierdoor wordt het bevalhormoon Oxytocine gestimuleerd, dit bevorderd de ontsluitingsfase tijdens de bevalling.
Mocht je toch ervaren dat de weeën intens zijn kan je natuurlijk op dat moment heel goed de ontspanningsoefeningen toepassen, zodat je lichaam zelf het pijnstillende hormoon, endorfine aanmaakt. Dit hormoon is krachtiger dan morfine, maar je moet wel van te voren trainen met ontspannen. Daarnaast kan je ook op je zij gaan liggen, om even uit te rusten en de intensiteit van de weeën te laten afnemen. Want de gehele tijd staan of hurken kan ook erg vermoeiend zijn. In hoofdstuk 4 is een speciale les opgenomen over houdingen, zodat jij precies weet welke bevalhoudingen er zijn en wat de voor- en nadelen van deze houdingen zijn en wanneer je deze het beste kan gaan toepassen tijdens de bevalling.
Verschillende fases tijdens de bevalling
Tijdens je bevalling heb je dus een ontsluitingsfase en uitdrijvingsfase, tijdens deze fases kan je verschillende houdingen en posities aannemen. Tijdens de online HypnoBirthing cursus van Zussas leer je te vertrouwen op je lichaam. Je lichaam aan te voelen en zo zal je lichaam ook vanzelf gaan mee bewegen tijdens de bevalling in verschillende houdingen. Het lichaam stuurt jou dus bij wijze van spreken door de verschillende fases van de bevalling heen.
Welke bevalhouding heeft jou geholpen of lijkt jou prettig te gebruiken tijdens de bevalling?