• INLOGGEN
  • Geen producten in de winkelwagen.

Ontspanningsoefeningen voor HypnoBirthing

Ontspannen bevallen, dat klinkt wel goed. Voor sommigen klinkt dat te mooi om waar te zijn.

Want in “Bevallen met” op TLC, wat je sinds je 5 weken zwanger bent kijkt, zijn niet alle bevallingen heel ontspannen. En op de verjaardag van je tante, vertelt tante Annie haar bevalling van je neef, blijkbaar had hij de brede schouders van je oom waardoor hij vast bleef zitten. Tante Annie moest ingeknipt worden en kon weken niet normaal zitten. Jij wil niet dat dit soort verhalen jouw bevallingsverhaal wordt.

Of jouw vorige bevalling(en) was/waren helemaal niet ontspannen. De weeën duurden eeuwig voor je gevoel en je kwam niet in je bubbel, zoals je van veel andere vrouwen wel hoort. En als klap op de vuurpijl kreeg je een keizersnede.

En nu je 20 weken zwanger bent komt de bevalling ook dichterbij. Toen je zwanger wilde worden, heb je vaak gezocht naar “ik wil zwanger worden”, “wanneer zwangerschapstest”, “hoeveel weken zwanger”. Want je wilde je goed voorbereiden en ondertussen zijn alle grote meubels en de kinderwagen al besteld of zelfs in huis. En de voorbereidingen voor de babykamer zijn ook al getroffen, want grote broer/zus is al verhuisd naar een nieuwe kamer. Maar de bevalling, daar wordt niet echt naar uitgekeken, omdat dit geassocieerd wordt met pijn en spanningen. Daarom stellen we deze voorbereiding zo lang mogelijk uit, of we zeggen: ach, het komt wel goed, er is er nog nooit een blijven zitten.

Maar ontspannen bevallen dat kan je leren, door op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Als je rond de 24 weken zwanger bent kan je starten met oefeningen, ontspanningsoefeningen.

In de online HypnoBirthing cursus “Met vertrouwen bevallen” leer je waar deze ontspanningsoefeningen voor dienen en hoe je deze moet uitvoeren. Tevens zijn er audiobestanden met ontspanningsoefeningen toegevoegd aan de cursus.

Wil je alvast starten met het oefenen van ontspannen, dan zijn hier een paar tips die je gemakkelijk zelf kunt toepassen.

Ontspanningsoefeningen vóór de bevalling

  • Ga ’s avonds 10 minuten eerder naar bed en maak contact met je baby. Ga lekker comfortabel liggen, leg je handen op je buik, praat tegen de kleine en geniet van de reactie van de kleine in je buik;
  • Kies 1 a 2 avonden in de week uit waarbij je een uitgebreide bad- of douchesessie inplant, zet een relaxed muziekje op, doe een maskertje op, en geniet even van dit rustige moment;
  • Hou je van tekenen, maak jezelf muziek of heb je een andere hobby? Maak hier de tijd voor, als je gefocust bezig bent met je hobby zal je lichaam zich ontspannen, evenals je gedachten.

Ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling

Maar het kan ook zijn dat je nu op zoekt bent naar ontspanning voor tijdens je bevalling. Maak dan gebruikt van de volgende tips.

  • Kies voor bevallen in bad, of ga onder de douche staan. Het warme water geeft ontspanning;
  • Zoek afleiding zolang de weeën nog niet te intens zijn;
  • Blijf bewegen tijdens je weeën;
  • Focus je op jouw ademhaling, adem 4 tellen in en 4 tellen uit;
  • Raak niet in paniek, iedere wee is er één dichter bij je kindje. Als jij in paniek raakt zullen je baarmoederspieren minder goed gaan samenwerken wat er voor zorgt dat je ontsluiting langzamer gaat of zelfs stopt.

Maar wil je het ontspannen echt onder de knie krijgen dan moet je dit heel regelmatig oefenen. Ik wens je een ontspannen bevalling toe!

10/feb/2020