
Deze vraag krijg ik vaak en ik weet ook dat ik dit zelf vaak gegoogeld heb tijdens mijn zwangerschap. Vooral in de laatste weken voor de bevalling, en toen ik rond en voorbij de uitgerekende datum kwam. Ieder krampje kon wellicht een teken zijn van een startende bevalling.
Voorweeën en harde buiken
Tijdens je zwangerschap is jouw lichaam zich al aan het voorbereiden op de bevalling, door middel van harde buiken en voorweeën. Mocht je toch heel regelmatig ervaren dat je harde buiken hebt, in combinatie met stress, dan adviseer ik je contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.
Samentrekking spieren
Door samentrekkingen van de horizontale en verticale baarmoederspieren zal de ontsluiting tijdens je bevalling vorderen. Dit noemen we een wee. Maar hoe voelt dat nu precies?
Sommigen vergelijken het met een golf, die langzaam opkomt, een hoogtepunt bereikt en weer aanspoelt in de branding. Of ze vergelijken het met het beklimmen van een berg met de fiets. Uitgeput kom je boven en daarna kan je, met je rem ingedrukt, naar beneden afdalen.
Maar het kan ook zo zijn dat je het meer ervaart als een (stekende) menstruatiekramp laag in je onderbuik, hoe dit voor jou voelt ligt helemaal aan jou. Zolang jij twijfelt, is het nog geen wee. Je zal ook snel je mobiel erbij pakken en gaan timen, komen deze krampjes nu regelmatig? Of zit er nog ruime tijd tussen? Misschien voel je op een gegeven moment niets meer.
Ontspanning
Hoe jij als vrouw een wee ervaart, verschilt door de staat waarin jij verkeert. Als jij merkt bij jezelf: hé hier komt een wee aan, kan het zijn dat je in eerste instantie een kick voelt, Yes het is begonnen! Maar dat je vervolgens iedere spanning voelt als de wee weer haar intrede doet. En als jij denkt, dit gaat pijn doen, dan gaat het ook pijn doen.
Als jij jezelf leert ontspannen, door middel van HypnoBirthing zoals ontspanningsoefeningen, zal jij de intensiteit van de wee veel minder ervaren. Want als jij ontspant maakt je lichaam het hormoon endorfine aan, dit werkt pijnstillend en is nog sterker dan de pijnstilling die geboden wordt in het ziekenhuis. Betekent dit dat je de weeën helemaal niet meer voelt? Misschien, maar dat verschilt per vrouw.
Garantie geven kan ik niet, maar dat het de pijn vermindert, ja dat zeker. Maar hoe ga je nu ontspannen zijn als je merkt dat je een wee krijgt, die pijn doet?
Oefenen
Het is heel belangrijk dat jij tijdig en regelmatig begint met oefenen. Zoek ontspanning op, neem hier bewust de tijd voor en leer te ontspannen.
In de community van Zussas delen vrouwen onderling tips over hoe je kan ontspannen. Tevens heb je de mogelijkheid om alle oefeningen op één plaats te verzamelen, zodat je nooit hoeft te zoeken naar jouw ontspanningsoefeningen.
In de online HypnoBirthing cursus “Met vertrouwen bevallen” leer je hoe je de ontspanning zoekt, heb je de beschikbaarheid over ontspanningsoefeningen en leer je welke ontspannen positie je in kan nemen tijdens de oefeningen. En dat je niet alleen zo met de pijn van een wee leert om te gaan, maar ook het doel van de wee en welke andere voordelen er zijn bij ontspannen zijn tijdens je bevalling.