
Onlangs bekeek ik het bevallingsverhaal van Serena Verbon, eigenaar van beautyblog Beautylab.nl en moeder van Marshall en Cameron. Zij vertelde dat zij als pijnbestrijding lachgas gebruikte tijdens de bevalling. Ik had hier wel van gehoord, maar nog niet als pijnbestrijding.
Ik geloof erin dat je op eigen kracht en zonder pijnbestrijding een natuurlijke bevalling kan hebben. Als jij weet hoe je de controle houdt over de bevalling kan jouw lichaam het lichaamseigen hormoon endorfine aanmaken, waardoor jij in een eigen roesje komt.
Lachgas geeft ook een roesje en haalt de scherpe randjes ervanaf. Het verschilt per ziekenhuis of deze pijnbestrijding aangeboden wordt. Sommige ziekenhuizen bieden het bijvoorbeeld alleen aan tijdens de laatste fase van de bevalling. Andere ziekenhuizen bieden het al eerder aan, zolang de bevalling ongecompliceerd is. Informeer naar de mogelijkheden van lachgas bij jouw verloskundige of gynaecoloog als je in het ziekenhuis gaat bevallen.
Wat is lachgas en wat doet het?
Lachgas is een mengsel van stikstof en zuurstof. Je voelt je wat slaperig worden en dat scherpe randje van een wee wordt niet meer gevoeld. Dit lijkt nog het meest op een gevoel van “net een wijntje te veel gedronken”. Je blijft bij bewustzijn, maar wordt een beetje high. Soms worden mensen er heel blij van, vandaar de naam lachgas. Maar je kan ook misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ervaren.
Lachgas wordt gebruikt als er geen medische indicatie wordt gegeven aan de bevalling, oftewel een gezonde bevalling. De weeën komen al regelmatig, de ontsluiting vordert steeds verder en er zijn geen medische complicaties. Als alle andere tools, zoals ontspannings-, visualisatie- en ademhalingsoefeningen niet meer voldoende werken, is lachgas een optie. In principe mag iedereen lachgas gebruiken, maar lachgas kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden door vrouwen met een te laag vitamine B12 gehalte, dit kan invloed hebben op de vitamine B12- en foliumzuurstofwisseling.
Als je kort voor je bevalling geopereerd bent aan je ogen of oren ze hebben een gasinjectie gebruikt, kan je geen gebruik maken van lachgas. Dit veroorzaakt een schadelijke druk op de herstellende wond. Je mag maximaal twee tot drie uur gebruik maken van pijnbestrijding met lachgas. Wil je langer gebruik maken van pijnbestrijding? Dan zijn er nog andere methodes van pijnstilling, in hoofdstuk 8 van mijn cursus heb ik een les hierover opgenomen.
Door middel van een gezichtsmasker (speciaal dubbelmasker) kun je het lachgas zelf inademen (zie ook de afbeelding).
Voordelen van lachgas
- Wil je iets dat snel werkt, kies dan lachgas, dat werkt binnen enkele minuten.
- Je maakt de bevalling bewust mee.
- Als je stopt met het toedienen van lachgas is het snel uit je lichaam.
- Je hebt zelf de regie in handen omdat je het zelf toedient.
- Lachgas heeft geen schadelijke gevolgen voor de baby.
Nadelen van lachgas
- Het masker is verbonden aan allerlei apparatuur, hierdoor is rondlopen niet mogelijk. Je bewegingsvrijheid is hierbij dus weg. Dit is niet bevorderlijk voor de ligging van de baby in het bekken.
- Lachgas wordt alleen gebruikt tijdens de ontsluiting en niet tijdens de uitdrijvingsfase. Tijdens deze fase is het belangrijk dat je de persweeën goed voelt en gefocust meeademt. Het lachgas adem je dan veel effectiever uit waardoor andere aanwezigen tijdens de bevalling het gas binnen kunnen krijgen.
- Ongeveer 50% van de vrouwen geeft aan dat lachgas als pijnstilling voldoende heeft gewerkt.
Lachgas kan dus enkele bijwerkingen hebben, maar is veilig voor de baby. Zoals hierboven al benoemd kan je misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ervaren, maar je kan je ook slaperig en dromerig voelen of je moet overgeven. Maar dat laatste zal waarschijnlijk toch wel gebeuren tijdens de laatste centimeters ontsluiting.
Zoals ik al in het begin zei ga ik er vanuit dat je lichaam zelf pijnstilling kan aanmaken. Wil je weten hoe jouw lichaam dit kan aanmaken? Stuur mij dan een bericht via het contactformulier.